Screen-Shot-2015-08-06-at-6.08.05-PM

Ayurveda, în traducere din sanscrită „ştiinţă vieţii”, are o vechime de 5000 de ani şi se înrudeşte cu yoga, ajutându-i pe cei ce o practică să-şi ghideze vieţile după nişte ritualuri intuitive. În funcţie de nevoile specifice ale fiecăruia, cei ce practică Ayurveda se contopesc cu anotimpurile firii, simulând la nivel spiritual procesul de tranziţie al naturii de la o perioadă la lata.

Practică dinacharya, sau „legea naturii”, ce derivă din Ayurveda, constă în practici zilnice de îngrijire personală menite să instaleze echilibru şi să stabilească o coeziune între fizic, mental şi componentă emoţională a fiinţei umane.

Cele trei Dosha

Dinacharya se bazează pe o filosofie conform căreia oamenii funcţionează după un ceas biologic dictat de soare şi de luna. Astfel, diferitelor momente ale zilei le corespund diferite tipuri de energii. Aceste energii sunt cunoscute sub denumirea de „cele trei dosha”, iar ele realizează conexiunea dintre trup şi minte spre o bună funcţionare a întregului format. Cele trei dosha sunt vata, kapha şi pitta. Fiecare dintre ele este asociată cu un element din natură şi se găsesc în proporţii variabile în fiecare parte a fiinţei noastre.

Vata

Orele de la 2 la 6, atât dimineaţă cât şi după-amiază se indentifică cu vata, care este asociată cu elementele aerului şi eterului, altfel spus cu senzaţia de uşurare. Mişcarea este extrem de importantă în aceste intervale. În orele dimineţii, somnul este cel mai adânc şi visam cel mai mult. După-amiază, mulţi simt nevoia de mişcare pentru a se reenergiza.

Kapha

În intervalul 6-10, atât dimineaţă cât şi după-amiază, se spune că energia kapha guvernează manieră în care ne prezentăm lumii. Kapha este dominată de elemente ce completează energia vată, pământul şi apă.

Pitta

Energia pitta prevalează în sistemele noastre între orele 10-14, 22-2. Energia pitta se naşte din elementele foc şi apă. A te trezi la orele pitta semnalează productivitate, în timp ce în orele după-amiezii, mintea se odihneşte dar organele interne curată organismul, pregătindu-ne pentru o nouă zi.

Drumul către echilibru

Când trupul şi mintea se află în echilibru cu aceste cicluri, experimentăm o senzaţie de împlinire pe toate planurile. Totuşi, condiţia umană nu este statică, şi nu este deloc neobişnuit că una dintre energiile dosha să domine în anumite momente, fără să se ţină cont de ciclul dosha . Nu rămânem într-o stare de echilibru sufletesc fără a depune ceva efort, dar putem să atingem un anume echilibru constant prin rutină dinacharya. Practicile dinacharya ajută în stabilirea unei congruențe între vata, kapha şi pitta, iar în continuare va prezentăm câteva dintre practicile tradiţionale.

Trezeşte-te înainte de răsărit

Odată ce soarele s-a ridicat pe cer, ceasul Ayurveda anunţă intrarea în intervalul kapha, semnalând că este timpul prielnic pentru mişcare şi productivitate. A te trezi mai devreme decât ai face-o în mod normal îţi oferă şansă de a te conecta energetic cu sinele!

Meditează!

Întrucât dimineaţă te umple de energie şi serenitate, acest segment al zilei deţine potenţial incontestabil pentru meditaţie. Câteva momente de linişte acum şi la sfârşitul zilei te ajută să închizi ciclul zilei în perfectă armonie, şi îmbunătăţeşte calitatea somnului.

Mişcarea

Găseşte timp pentru activitate fizică de-a lungul zilei pentru a menţine echilibrul şi concentrarea, precum şi pentru a-ţi duce la bun sfârşit sarcinile zilnice. Dimineaţă, mişcarea poate însemna de la o plimbare prin parc până la pilates sau alte exerciţii fizice.

După-amiază este un moment propice pentru a-ţi pune sângele în mişcare. După un prânz consistent, fă o plimbare de cel puţin 10-15 minute pentru a favoriza oxigenarea creierului. Seară poţi face mişcare prin yoga pentru un somn lin.

Aplică ulei pe gingii

Această practică dinacharya are o vechime de mii de ani şi implică aplicarea uleiului de floarea soarelui sau susan în jurul dinţilor şi gingiilor pentru eliminarea toxinelor şi bacteriilor din interiorul gurii. Aceste organisme nu numai că duc la îngălbenirea dinţilor, dar pot fi şi cauza unei serii de infecţii şi inflamaţii.

Fă-ţi masaj de unul singur!

Denumit Abhyanga în Ayurveda, masajul aplicat ţie însuţi în mod regulat echilibrează energiile corpului, calmează sistemul nervos, netezeşte pielea, tonifică musculatura şi creşte speranţa de viaţă. Foloseşte ulei călduţ şi începe din vârful capului, continuând cu restul corpului. Când ai terminat de masat întreaga suprafaţă a trupului şi ai lăsat uleiul să între în piele pentru 5-10 minute, fă-ţi o baie fierbinte.

Periajul pielii

Această tehnică Ayurveda necesită foarte puţin timp, dar beneficiile sunt nepreţuite. Foloseşte mănuşi de mătase sau o perie de corp uscată şi periază de la tălpi până în creştetul capului. Conform specialiştilor în Ayurveda, periajul în direcţia inimii drenează sistemul limfatic şi susţine organismul să elimine toxinele mai rapid. Totodată, stimulează arderea grăsimilor.

Hrăneşte-te corespunzător!

Micul dejun şi cina ar trebui să fie considerabil mai reduse cantitativ decât prânzul. Există câţiva factori ce motivează acest fapt: sistemul digestiv s-a trezit în totalitate la amiază, iar organismul are suficient timp să digere tot ce s-a consumat. Totodată, Agni, energia digestivă, lucrează la cote maxime. Experţii ne sugerează că ar fi ideal să consumăm o farfurie mare de legume gătite. Cum pe cei mai mulţi dintre noi, ora prânzului ne găseşte la locul de muncă, este indicat să preparam masa pentru următoarea zi înainte să mergem la culcare, urmând s-o luăm cu noi, împachetată.

Culcă-te devreme!

Este recomandat că ritualul de seară să înceapă în jurul orei 20:30 pentru a-ţi asigura o tranziţie lînă către somn. Relaxează-te cu o carte bună şi o baie fierbinte pentru a trece armonios de la agitaţia unei zile ocupate la liniştea somnului. De asemenea, o astfel de rutină previne mâncatul la ore târzii, care îţi dau metabolismul peste cap. În jurul orei 22, energia pitta îşi reintră în forţe, iar dacă aceasta ne găseşte dormind, permite odihna completă a întregului corp. Altminteri, nu face decât să ne îndemne la drumuri către frigider în miez de noapte.

Acestea sunt doar o parte din practicile unei rutine dinacharya, cu beneficii asupra întregului corp şi asupra echilibrului interior. Introducerea fie chiar şi a unei singure practici în programul tău are, pe termen lung, efecte incredibile asupra stării tale şi a  organismului.

Te aștept la yoga în fiecare luni, miercuri și vineri de la 19.30 la Centrul Holistic Tummo Reiki. Detalii pe www.scoalaiubirii.ro

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.