maxresdefault

Zilele acestea am tot vorbit despre proiecțiile astrale și visele lucide, însă în mare parte din perspectivă occidentală. Ceea ce vom preda însă în tabăra de Dream Yoga de la Băile Olănești pune însă mai mult accent pe variantele autentice budiste despre care vă voi vorbi mai mutle în articolul de azi.

Visele au jucat un rol important în Budism, chiar de la începutului conceperii iluziei de către mama lui Buddha, Maya. De fapt, însăși noțiunea de vis lucid a fost înaintată chiar de Buddha. În Pali Vinaya, cartea originală a călugărilor, Buddha își încuraja discipolii să adoarmă într-o stare de conștiență, pentru a preveni coșmarurile.

Primul sistem integrat de proiecții astrale a fost creat abia 1000 de ani mai târziu, când Budismul Vajrayana s-a dezvoltat în Tibet. Aici apare o formă indigenă de misticism, ce pare a sta la bazele budismului, filosofia Bön, care a avut o lungă istorie de practice șamanice în ceea ce privește visul. Budismul tibetan s-a dezvoltat dintr-o contopire a practicilor religioase șamanice indigine și a învățăturilor Budismului Vajrayana. Ambele tradiții au lucrat cu visele, de aceea nici nu e surprinzător că în Budismul tibetan visele joacă un rol atât de important.

Folclorul tibetan și biografiile sfinților budiști sunt pline de referințe privind visele. În Budismul tibetan de exemplu, visele sunt semnificative și sunt folosite pentru a găsi maeștri reîncarnați, pentru a prezice evenimentele viitoare și ca medii prin care se pot obține învățături spirituale. Astfel, recunoașterea tuturor acestor semnificații a dus la dezvoltarea unui sistem bine pus la punct, cunoscut drept Dream Yoga sau Yoga Visului.

Yoga Visului – perspectiva tibetană

Ar fi incorect să spunem că Yoga Visului este o formă de proiecție astrală a Budismului Tibetan. Yoga Visului reprezintă o colecție de vise lucide transformaționale, acele experiențe care în Occident sunt cunoscute drept experiențe în afara corpului și care au ca scop creșterea și evoluția spirituală. Proiecțiile astrale pot reprezenta poate fundația Yoga Visului, însă prin utilizarea tehnicilor de sublimare a energiei tantrice, vizualizări și meditație cu iconografia tibetană, integrarea arhetipruilor psiho spirituale (yidamuri), aceste tehnici reprezintă un cu totul alt nivel.

Dacă am utiliza traducerea sanscrită a cuvântului yoga în comuniune, vom înțelege practic mai bine ceea ce înseamnă Yoga Visului: unitatea sau unirea conștiinței în starea de somn. Este o formă de yoga care utilizează tehnici avansate de proiecții astrale și utilizează somnul care o cale de evoluție spirituală.

În Budism, iluzia și ignoranța reprezintă două dintre cele mai grave și dăunătoare stări ale omului și există numeroase tehnici prin care acestea pot fi transcense. Una dintre ele este și Yoga Visului. Odată ce suntem perfect lucizi în timpul visului, ignoranța este depășită prin faptul că recunoaștem că ceea ce credem a fi real, e de fapt o iluzie.

În același timp, iluzia este e depășită prin faptul că recunoaștem că spațiul visului este format dintr-o proiecție mentală. Pe măsură ce ignoranța și iluzia se dizolvă, apar alte stări în loc: cunoașterea și revelația (înțelegerea). Cea din urmă apare pe măsură ce ne dăm seama că visăm, iar cunoașterea apare pe măsură ce înțelegem că mintea creează experiențele și realitate. Prin Yoga Visului putem transmuta ignoranța și iluzia și putem genera cunoașterea și înțelegere, totul în timp ce dormim.

Pe unele linii de învățătură, Yoga Visului era predată în retragere de trei ani și numai celor care studiau după cele 6 yoga a lui Naropa. Acum, o parte din aceste restricții au fost îndepărtate, Yoga Visului devenid o practică mai cunoscută, care oferă posibilitatea de a ne extinde conștiința și în timpul somnului și ca o consecință în timpul morții de asemenea. Visele și moartea sunt strâns legate în tradiția tibetană.

Dalai Lama spunea că Yoga Visului poate fi practicată atât de budiști, cât și de non budiști, iar prin aceste tehnici, persoanele care visează lucid se pot dezvolta spiritual chiar și în somn. Așa că vă încurajăm să încercați Yoga Visului chiar dacă nu sunteți budiști.

Vă așteptăm la Tabăra de Yoga Visului ce va avea loc între 13-15 August la Băile Olănești. Mai multe detalii pe site-ul nostru.

DREAM-YOGA-OLANESTI

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.