Ethereal-Photography-by-Teresa-Freitas--900x450

Fericirea este un concept atât de interesant, fiecare avem o percepție diferită asupra ei. Totuși sunt anumite lucruri care funcționează pentru toată lumea, demonstrate științific că schimbă compoziția chimică la nivelul creierului, care apoi eliberează în corp substanțele care dau senzația fericirii. Iată 10 dintre ele.

1. Fă câteva exerciții fizice – 7 minute ar putea fi de ajuns

În ultima perioadă s-a tot vorbit de antrenamentul de 7 minute menționat în The New York Times. Așa că dacă aveai impresia că trebuie să-ți dedici mult timp pentru antrenamente, acum sigur nu mai ai vreo scuză să sari peste el. Exercițiile fizice au un efect profund asupra fericirii, încât s-a demonstrat că ele funcționează chiar și în cazul depresiei. Studiul citat în cartea lui Shawn Achor, The Happiness Advantage, analizează 3 grupuri de pacienți tratați de depresie prin exerciții fizice. La 6 luni după terminarea studiului grupurile au fost reevaluate pentru a se vedea rata de recidivă, iar din cei care au continuat doar cu tratamentul medicamentos 38% au recăzut în depresia. Cei care au făcut în paralel cu tratamentul medicamentos au avut o recidivă de 31%. Iar cei care au făcut doar exerciții fizice au recăzut în depresie în procent de doar 9%. Un alt studiu din Journal of Health Psychology arată că oamenii se simt mai bine în corpurile lor după ce fac sport, chiar dacă nu există schimbări fizice.

Nu e nevoie să ajungi la depresie ca să te apuci de sport. O să te simți oricum mai relaxat, îți îmbunătățești funcționarea creierului, îți îmbunătățești imaginea asupra corpului tău chiar dacă nu ai nevoie să slăbești. Sportul te ajută să rămâi prezent, de aceea este atât de benefic. Am scris mai demult un articol despre cum poți transforma sportul într-o activitate spirituală, te invit să-l citești.

2. Dormi mai mult – vei fi mai puțin sensibil la emoțiile negative

În NutureShock, Po Bronson și Ashley Merryman explică cum ne afectează somnul starea de fericire: ”Stimulii negativi sunt procesați de amigdale; amintirile pozitive sau neutre de hipocampus. Deprivarea de somn atacă hipocampusul mai mult decât amigdalele. Astfel persoanele care nu dorm suficient nu își mai pot aduce aminte amintirile pozitive și rămân blocați în amintiri negative. Într-un experiment realzat de Walker, studenții care nu dormeau sufiecient au fost puși să memoreze o listă de cuvinte. Și-au putut aminti doar 81% din cuvinte cu o conotație negativă, cum este ”cancer”, și doar 31% au fost pozitive sau neutre cum sunt ”răsărit de soare” sau ”basket”.

BPS Research Digest prezintă alt studiu care demonstreză că somnul stimulează sensibilitatea la emoțiile negative. Oamenii au fost monitorizați pe parcursul zilei, iar cei care lucrau dupa amiaza fără să ațipească erau mai senzitivi în a doua parte a zilei la emoțiile negative, cum sunt frica și furia.

Un alt studiu arată cum angajații care se trezesc dimineața pentru amerge a job îi afecează pe tot parcursul zilei.

3. Mută-te mai aproape de serviciu

Drumul până la birou are un impact surprinzător asupra fericirii. Această acțiune repetitivă ne afectează dramatic după cum arată The Art of Manliness: ”oamenii nu reușesc să se acomodeze vreodată la drumul către serviciu, trafic și tindem să compensăm acest lucru printr-o casă frumoasă, un job mai bun, deși în final acestea nu dau rezultate și în final nu merită”.

 4. Petrece timp cu familia și prietenii

A nu rămâne în contact cu familia și prietenii este unul din cele cinci importante regrete înante de moarte. Multe studi arată că timpul petrecut cu prietenii și familia contribuie mult la starea de fericire. Expertul în fericire de la Harvard Daniel Gilbert explică: ”Toate celelalte lucruri care credem că ne fac fericiți sunt doar modalități prin care beneficiem și mai mult de timpul petrecut în familie sau cu prietenii”.

Un studiu publicat în Journal of Socio-Economics arată că relațiile valoarează $100,000. S-a demonstrat că o creștere la nivel social valorează până la £85,000 pe an în termeni de satisfacție. Schimbările la nivel de salariu în schimb nu cumpără fericirea.

5. Mergi în natură – fericirea este maximizată la 13.9°C

În The Happiness Advantage, Shawn Achor recomandă petrecerea timpului în natură pentru creșterea fericirii. Doar 20 de minute sunt necesare pentru o stare îmbunătățită. Un alt studiu de la University of Sussex a arătat că oamenii care stau mai mult afară, lângă o mare sunt mult mai fericiți decât cei în medii urbane. American Meteorological Society a publicat un studiu în 2011 susținând că temperatura care are cel mai puternic efect asupra fericirii este cea de 13.9°C.

6. Ajută-i pe ceilalți – 100 ore pe an este numărul magic

100 de ore pe an (2 ore pe săptămână) este perioada optimă pe care ar trebui să o dedici în folosul celorlați. Îi mai spunem și karma yoga.

The Journal of Happiness Studies a publicat un alt studiu care arată că participanții care și-au adus aminte de o achiziție pe care au făcut-o pentru ei sau pentru alții au indicat o stare mult mai pozitivă în a doua situație, dorindu-și chiar să repete acțiunea în viitorul apropiat. S-a demonstrat astfel că a cheltui bani pentru altcineva ne face mai fericiți decât am face-o pentru noi.

7. Zâmbește – alină durerea

Zâmbetul ne face să ne simțim mai bine dar poate alina și durerea. Acest studiu arată că angajații din servicii care zâmbesc fals în timpul zilei își înrăutățesc starea și demisionează într-un final, în comparație cu angajații care zâmbesc sincer și cultivă astfel stări pozitive.

Conform PsyBlogzâmbetul îmbunătățește atenția și ne ajută să facem față cu brio activităților cognitive.

Zâmbetul ne ajută să diminuăm durerea cauzată de stresul unor situații supărătoare.

8. Planifică o călătorie, chiar dacă nu o faci

Se pare că ați plănui vacanța îți poate îmbunătăți nivelul de fericire. Studiul Applied Research in Quality of Life arată că cel mai mare nivel de fericirea apare în perioada de anticipare cu până la 8 săptămâni înainte de vacanța. După vacanță nivelul revine la cel normal. Un alt studiu arată că oamenii care s-au gândit doar cum vizionează filmul preferat, și-au crescut nivelul de endorfine cu 27%. Asta arată încă o dată cât de puternice sunt gândurile.

9. Meditează – recalibrează-ți creierul pentru fericire

Meditația ne poate ajuta să ne îmbunătățim nivelul de fericire. În urma unui studiu în care participanții au practicat 8 săptămâni meditația, părțile din creier asociate cu compasiune și conștiința de sine au crescut, iar părțile asociate cu stresl au scăzut.

calming-mind-brain-waves make yourself happier

Conform lui Shawn Achor, meditația te poate ajuta și pe termen lung. Studiile arată că la câteva minute după intrarea în meditație experimentăm o stare de calm și contemplare, o stare de vigilență și empatie.

10. Practică recunoștiința

Sunt numeroase modalități de a practica recunoștiința, de la a ține un jurnal, la a împărtăși cu alții recunoștiința sau a o arăta direct când alții te ajută. The Journal of Happiness a publicat un studiu  în care au folosit scrisori de recunoștiință, iar participanții care au scris timp de 3 săptămâni pentru ce erau recunoscători au devenit mai fericiți, mai mulțumiți de viață.

În final se pare că tindem să devenim mai fericiți pe măsură ce îmbătrânim. Cercetătorii consideră că acest fapt se datorează experienței – oamenii încep să caute acele situații care le ridică vibrația sau să se detașeze de obiectivele neatinse.

În orice caz, fericirea ține în totalitate de noi de gândurile, faptele și acțiunile noastre. Cu cât cultivăm mai multe pozitive, cu atât ele dau roade mai bune. Iar cultivarea începe ca și în realitate de sub pământ, adică din mediul care nu se vede, din subtil, urmând ca roadele să se vadă deasupra orizontului.

Sursă foto: Teresa Freitas

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.