Când nu mai ai subiecte să scrii despre fericire, pentru că ai întors-o pe toată părțile și oricum calea spre ea e la vârful nasului, te apuci să scrii despre nefercire. Așa că azi îți vorbesc despre cinci convingeri despre fericire în care credem cu tărie, dar care te fac de fapt atât de nefericit.
Cineva spunea frumos că există o singură cauză a nefericirii: falsele credințe ale minții, atât de răspândite și înrădăcinate, încât nu ți-ar trece vreodată prin gând să le pui la îndoială.
Fiecare din noi avem propriile credințe privind secretul fericirii. Trăim raportându-ne la ele și de cele mai multe ori le preluăm din jur. Chiar aseară pe National Geographic la emisiunea Brain Games demonstrau cum acționează presiunea socială și atunci când suntem în grup ajungem până la urmă să ne conformăm părerii generale, chiar dacă inițial nu am fi fost de acord.
Noi singuri ne definim realitatea prin ceea ce credem. Mai departe credințele ne determină alegerile. Din păcate de cele mai multe ori aceste credințe în loc să ne ducă spre fericire, ne îndreaptă spre suferință. Tot ce trebuie să faci este să schimbi puțin perspectiva și să privești lumea dintr-un alt unghi.
Convingerea 1: Am nevoie de aprobarea altor persoane pentru a fi fericit.
Faci vreodată lucruri doar pentru a le face pe plac altora? Noi ca și ființe ne supunem aprobării sociale. Ne cumpărăm ultimele haine și gadget-uri pentru a fi în trend. Mergem la anumite evenimente pentru a ne simți parte din grup. Nu ne urmăm visurile pentru că familia nu este de acord. Nu luăm o decizie înainte de a-i întreba pe alți zece înainte. Și totuși sunt sigură că te-ai întrebat măcar odată: Îți aduc aceste acțiuni (sau mai degrabă inacțiuni) fericirea? Căutarea aprobării este foarte diferită de căutarea fericirii. Fă diferența.
Convingerea 2: Voi fi fericit atunci când…
voi găsi persoana potrivită, voi avea o casă mai mare, voi obține o promoție, un copil, un premiu, respect, slăbi, îmi voi cumpăra acei pantofi!
Este una dintre cele mai false credințe că atunci când vei atinge un anumit obiectiv vei fi fericit. Fals. Total. Pentru că nu faci altceva decât să trăiești în viitor, viitorul nu poate fi experimentat, iar în momentul în care vei ajunge acolo nu vei ști cum să trăiești prezentul, pentru că de fapt nu ai făcut asta vreodată. Nu vei ști ce să faci, cum să reacționezi și acționând în pofida ultimelor experiențe singura modalitate de a căuta fericirea va fi să îți setezi un alt obiectiv. Iar dacă totuși vei fi fericit să zicem cu casa, reușești să o cumperi, tot vei avea de plătit alte taxe, va trebui să o întreții, etc. Fiecare obiectiv împlinit va aduce cu sine un nou set de probleme. Și uite așa nu vei experimenta niciodată fericirea.
Asta nu înseamnă desigur să nu îți faci planuri pe care să le urmezi. Dar nu-ți plasa fericirea acolo. Fii conștient de drumul pe care îl ai de parcurs. Acolo este fericirea.
Poți foarte bine să fii bucuros și acum și când vei obține promoția sau toate lucrurile de mai sus. Chiar este nevoie să îți amâni fericirea?
Convingerea 3: Nu pot fi fericit decât dacă totul merge cum trebuie și este perfect!
Ți-ai pierdut vreodată bagajul în vreo vacanță? Eu da. Și am fost supărată aproape tot sejurul. În loc să mă plimb printr-un oraș minunat, a trebuit să îmi cumpăr haine și altele, întrebându-mă în fiecare clipă dacă mi-l vor găsi. Ei bine, nu l-au mai găsit. Dar măcar de atunci nu mă mai întristez orice aș pierde. Și este interesant cum acum, după atâta timp nici măcar nu mă mai deranjează. Nici nu mai țin minte ce conținea bagajul. Îmi aduc aminte doar ce frumos a fost în Lisabona.
Poți face și tu un exercițiu: încearcă să-ți aduci aminte de o relație, experiență, vacanță, întâlnire care nu a decurs perfect. Mai ții minte lucrurile mai puțin plăcute sau ai rămas doar cu cele bune? O să fii uimit/ă de rezultat J
Așa că acum gândește-te: vacanțele, petrecerile, întâlnirile sau alte evenimente chiar trebuie să iasă perfect? Dacă se întâmplă ceva greșit înseamnă că totul este în van? Poate fi, dar numai dacă așa crezi tu că este. Totul stă în percepție.
Convingerea 4: Nu pot fi fericit/ă din cauza a ceea ce s-a întâmplat în trecut
Pentru că trăiești în trecut. Poate ai pierdut pe cineva iubit, nu ai trecut peste o despărțire, nu ți-ai urmat visul și ai ajuns la concluzia eronată că fericirea nu ți-e dată în această viață.
Gândirea corectă în acest caz este că de fapt trecutul nu-l experimentezi vreodată, el este deja trecut și cum poți să simți ceva ce nu e în prezent. Plus că nu e nimeni care să judece sau să spună ce meriți și ce nu. Tu ești singurul care face acest lucru prin acțiunile pe care le întreprinzi. Semeni semințe bune și frumoase culegi roade bogate, altfel nu (nota bene dacă tot ți se pare că semințele sunt bune și roadele nu, s-ar putea să fie din urmă adunate așa că tu continuă să semeni gânduri bune).
Așa cum spuneam trecutul nu te definește, nici controlează decât dacă îl lași. Totul e percepție.
Convingerea 5: Fericirea nu este un obicei ce poate fi învățat.
Nu crezi că fericirea poate fi învățată? Ei bine, te înșeli. Așa cum înveți să cânți la un instrument sau să faci un sport așa înveți și fericirea. Cu antrenament zilnic, 1% teorie și 99% practică. Sunt multe studii care arată că oamenii fericiți au anumite obiceiuri comune: fac sport, meditează, sunt vigilenți și prezenți (în relații, în viață), își urmează visurile, au o viață echilibrată și sunt recunoscători pentru tot ce au. Tot studiile arată că prin înlocuirea și contracararea emoțiilor negative, pesimismului, resentimentelor, furiei cu emoțiile pozitive cum sunt empatia, recunoștința, iubirea, creierul poate fi învățat să devină mai fericit.
Fericirea nu depinde de soartă, depinde de obiceiurile noastre – obiceiuri pe care le poți învăța.
Sursa: Tinybuddha.com
Sursa foto: Griffin Lamb, fotograf din Seattle specializat în peisaje și natură. E foarte cunoscut pe Instagram.
Și un album frumos tare pe care l-am găsit ieri. De fericire și liniște. Zaar – A Wandering Clarity
S-ar putea sa-ti placa si...
Andreea
Latest posts by Andreea (see all)
- 10 ritualuri de seară pentru a înlătura stările de anxietate - February 9, 2018
- Top 7 obiceiuri care îți antrenează creierul pentru a face mai mulți bani! - February 5, 2018
- Tot ce nu știai despre teoria reîncarnării - February 1, 2018
- Top 10 filme inspiraționale din 2017 pe care trebuie să le vezi în 2018 - January 29, 2018
- Practică aceste 9 poziții de Yoga pentru a-ți ajuta șoldurile - January 29, 2018