Prana, o instalație interactivă care respiră odată cu tine.

De câte ori ai auzit îndemnul „Respiră!”? Un singur cuvânt care conține atât de multă însemnătate și putere. Respirația este înnăscută, dar noi continuăm să credem că respirăm doar pentru ca structura noastră, corpul nostru are nevoie de asta pentru a exista. Însă sunt multe alte lucruri despre care habar nu avem despre respirație.

În primul rând respirația spune totul despre starea noastră. Atunci când ne aflăm într-o situație neplăcută, suntem stresați sau ne este frică, vom observa că respirăm mult mai intens, decât atunci când suntem relaxați. Între respirație, gânduri și emoții există o strânsă legătură. Există numeroase tehnici de respirație prin care ne putem calma și ne putem ridica vibrația.

În practici precum yoga, arte marțiale, respirația este folosită în scop de meditație și este accelerată sau încetinită pentru a aduce coștiință asupra minții, corpului și spiritului. Există călugări care într-o meditație profundă aproape că încetează să mai respire, deoarece ajung în planuri atât de ridicate, încât respirația nici nu mai este necesară.

Dacă până acum nu ai mai practicat respirația conștientă, aceste 4 aspecte de mai jos te vor face să-ți dorești să încerci tehnicile de pranayama.

  1. În yoga autentică, se consideră că fiecărei ființe îi sunt date un anumit număr de respirații care determină lungimea vieții. Dacă luăm asta în considerație înseamnă că cu cât sunt mai scurte respirațiile noastre, cu atât mai mult timp pierdem din viață. A respira ușor și profund înseamnă a ne bucura de mai multe zile. Un proverb sanscrit spune că „Respirația este viață, iar dacă vei respira corect vei trăi mult timp pe pământ”.
  2. Ne putem schimba stările prin respirație. Stresul, anxietatea, schimbările de comportament, sunt toți indicatori că am pierdut legătura cu respirația noastră și avem nevoie să ne reconectăm. Prin respirul lung și profund putem controla stresul și atacurile de panică, ne putem scădea tensiunea arterială și ne putem ajuta mintea să se calmeze și să facă față unor situații dificile.
  3. Putem schimba obiceiuri prin respirație, inclusiv dependențe: de fumat, alcool, mâncare. În momentul în care apar aceste dorințe excesive, respirația noastră începe deja să funcționeze pe un alt palier, iar prin astfel de exerciții putem să redevenim conștienți în corp, să acceptăm dorințele, să le lăsăm să treacă și să ne reluăm activitățile. O să detaliez acest subiect într-un articol următor cu exerciții concrete.
  4. Respirația este cheia pentru o viață sănătoasă. Gândiți-vă la câte lucruri folosim respirația pentru a ne dezvolta, pentru a face viața să înflorească. În primul rând prin naștere. Respirația este folosită pentru a face tranziția între poziții în yoga. Ne ajută să ne conectăm la sinele nostru în meditație sau rugăciune, prin eliminarea gândurilor și distracțiilor. Celor care fac sport (mai ales care aleargă) le oferă o senzație de euforie.

Există atât de multe lucruri care aparent separă oamenii, însă respirația transcende toate aceste lucruri. Ne conectează pe fiecare dintre noi, atât la nive individual, cât și colectiv, respirația are puterea să ne schimbe într-atât de multe moduri.

Duminica aceasta în cadrul taberei de la Vulcanii Noroioși vom preda o tehnica de pranayama, respirația bastrika, prin care vă puteți reechilibra foarte ușor, realizând această practică constant. Încă mai avem câteva locuri bine, dacă nu știți ce faceți duminică, vă invităm alături de noi cu Școala Iubirii.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.