ELE

Ceea ce credem că știm despre existența noastră nu este deloc ce pare a fi. Cele mai multe broaște țestoase pot ajunge la vârsta de cel puțin 100 de ani, dar un pește țânțar este norocos dacă trăiește doi ani, iar o muscă poate muri în termen de 24 de ore. Elefanții din pădurile africane au o durată de viaţa medie de aproximativ 70 de ani – aproapela fel ca o ființă umană. Regina furnicilor poate trăi șapte ani, dar furnicile lucrătoare sunt norocose dacă trăiesc 180 de zile. Durata de viaţa pare un lucru nedrept și amuzant.

James Carey, un specialist în biodemografie de la Universitatea din California, Davis, a descoperit recent modul în care durata de viață a acesteor animale ne poate dezvălui un mic secret.

Cea mai clară observație ar fi că speciile dintr-un anumit grup de organisme au, de obicei durate de viață asemănătoare. Dar ceea ce poate nu realizăm este că speciile care împing limitele de durată normală de viață grupului lor pot oferi informații valoroase despre modul în care putem determina propria noastră evoluție de longevitate.

Longevitatea este legată de pierderile totale de energie pe parcursul unei vieți

Animalele care supravieţuiesc condițiilor dure, cum ar fi în ocean adânc sau deșert arid, ne dau o idee despre modul în care putem trăi mai mult, așa cum fac obiceiurile lor sociale, dar Carey a descoperit în mod specific că longevitatea multor specii este legată de energia totală a unui animal.

Gândiți-vă la modul în care ne pierdem energia. Tradiția yoghină încurajează să practicăm respirația oceanului, pentru a echilibra întregul sistem cardiorespirator, pentru eliberarea sentimentelor de iritare și frustrare și pentru calmarea minții și corpului. Respirația este lentă și deliberată și este mai frecventă la elefanți decât la câini. Noi știm că elefantul mare și lent trăiește mai mult decât furnica minusculă și rapidă. Acest lucru ne conduce la presupunerea că pierderea de energie, mai degrabă decât dimensiunea, prezice longevitatea.

Ce ne poate învăța broasca țestoasă

O broască țestoasă bătrână de 300 de ani respiră doar de trei sau patru ori pe minut, în timp ce un om obișnuit respiră de cel puțin 15 ori pe minut.

Fiind printre singurele vertebrate terestre care pot trăi atât de mult, există multe de învățat de la acestea. Ele consumă energie pentru a obține hrană, procrea sau muta de la soare, dar numai atunci când au absolut nevoie. În scopul de a reduce stimularea senzorială pe care acesta trebuie să o prelucreze, broasca țestoasă retrage organe senzoriale, cum ar fi mâinile și picioarele, în carapace frecvent.

072316_scivis_graph

Ce ne spune filosofia Vedică

Cultura vedică i-a învățat pe brahmani că, cu cât vom respira mai des, cu atât mai repede vom muri. Gândiți-vă la bani. Putem cheltui foarte mult, până la golirea conturilor noastre bancare sau putem manageria bugetul, pentru a ne bucura de fondurile noastre pe tot parcursul vieții. În același mod, atunci când vom practica tehnici de pranayama care prelungesc ciclul de respirație și încetini ritmul cardiac de repaus, putem prelungi durata de vieții noastre.

Cercetarea lui Carey nu a pus în discuție practicile yoghine, deși asemănări există cu desăvârșire. Paramahansa Yogandanda, de exemplu, aceeași yoginul care a predat yoga celor din Beatles şi care a scris O autobiografie a unui yoghin, spunea despre respirație și de durata de viață că: „Maimuța neliniștită respira de 32 de ori pe minut, în contrast cu media de 18 respirații pe minut ale omului. Elefantul, broasca țestoasă, șarpele și alte animale remarcate pentru longevitatea lor, au o rată respiratorie, care este mai mică decât a omului. Broasca țestoasă, de exemplu, care poate atinge vârsta de 300 de ani, respira doar de 4 ori pe minut”.

Elefanţii și furnicile ne pot învăța că ne putem rezerva energia prin încetinirea respirației noastre sau putem folosi fără să ținem cont și asta ne va duce la moarte. Este o lecție simpă și frumoasă despre economia de energie.

Totul constă în respirație! Să învățați cum să vă concentrați pe modul în care respirați și cum să efectuați meditații de respirație. În yoga autentică, se consideră că fiecărei ființe îi sunt date un anumit număr de respirații care determină lungimea vieții. Dacă luăm asta în considerație înseamnă că cu cât sunt mai scurte respirațiile noastre, cu atât mai mult timp pierdem din viață. A respira ușor și profund înseamnă a ne bucura de mai multe zile. Un proverb sanscrit spune că „Respirația este viață, iar dacă vei respira corect vei trăi mult timp pe pământ”.

Mâine și mai multe aspecte despre respiratie, până atunci un articol mai vechi despre prana.

O săptămână minunată!

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.