Yoga concept with young woman

Gânduri negative, obiceiuri mentale nesănătoase, emoții blocate – toate acestea sunt toxine care poluează mintea și te împiedică să obții o stare echilibrată. Dar cum îți cureți mintea? Cheia este să trăiești în prezent.

Când trăiești în prezent, permiți unui flux de informații proaspete să treacă în minte prin simțuri. Momentul prezentului este ca un aer proaspăt pentru mintea care curăță orice resturi mentale care s-au acumulat și permite noi forme de informare și noi obiceiuri.

Vei afla în acest articol, 7 obiceiuri minunate care îți vor curăța mintea.

  1. Fă un duș cu ochii închiși

În duș, închide ochii și concentrează-te asupra sunetului apei, a senzației că aceasta se scurge prin corpul tău și modul în care întreaga experiență te revigorează.

Prin închiderea ochilor îți forțezi mintea să se îndrepte spre celelalte simțuri. Acest lucru te face să devii mai conștient de ceea ce presupun aceste alte simțuri, sporind astfel atenția.

  1. Concentrează-te pe cele 5 simțuri

Una dintre cheile unei minți sănătoase este aceea de a ține cont de mediul înconjurător. Pentru a-ți impulsiona atenția în momentul de față, rezervă cinci minute pentru a medita asupra simțurilor. Miroase, atinge, gustă, simte și aude lumea. Acest lucru deschide o fereastră în mintea ta pentru a putea lasa „aerul” proaspat să intre.

  1. Mâncatul responsabil

Indiferent dacă pierzi în greutate, mănânci sănătos sau pur și simplu te bucuri de mâncare, mâncatul conștient poate ajuta.

Când mănânci încet, concentrându-te pe compoziția senzorială a alimentelor, obții mult mai multă apreciere atât pentru organism, cât și pentru mâncare. La cină, stai la masă și mănâncă în mod intenționat încet.Rezervă timp pentru a aprecia alimentele de pe farfuria ta. Mănâncă  cu minte. Fii prezent în fiecare mușcătură.

Aceasta este o modalitate puternică de a intra în contact cu momentul prezent și, în același timp, de a te face mai conștient de mâncarea pe care o mănânci și de modul în care îți poate afecta corpul.

  1. Doar respiră

Percepția respirației este una dintre cele mai bune tehnici de meditație pentru începători. Este o modalitate simplă de a aduce mintea înapoi în momentul prezent.

Tot ceea ce faci în respirația conștientă se concentrează asupra respirației, în timp ce se mișcă prin corp. Această tehnică, numită și Anapanasati, clarifică mintea și dezvoltă atenția. Este, de asemenea, extrem de utilă atunci când ai nevoie de un impuls în starea de spirit.

  1. Mersul conștient

Când mergi, nu miști doar corpul. Miști și mintea. Pe măsură ce mergi, ești expus unui flux continuu de informații noi. Când mergi prin țară, de exemplu,  copacii, cerul albastru, păsările… și toate acestea servesc ca informații proaspete care revigorează mintea.

Mai bine decât o plimbare simplă este o plimbare conștientă sau ceea ce oamenii numesc mersul Zen. Acesta este un stil de mers pe jos în care te concentrezi  în mod intenționat asupra mișcării picioarelor și asupra lumii din jurul nostru.

  1. Vipassana

Vipassana este o tehnică tradițională de meditație care poate fi considerată ca fiind conștiința gândurilor.

Când practicăm Vipassana, pur și simplu observăm gândurile. Urmărește-ți mintea la locul de muncă și atunci când apare un gând, reamintește-ți că este doar un gând. Această practică pregătește mintea să înțeleagă că gândurile sunt doar gânduri, că nu sunt realitate. Aceasta reduce puterea pe care o au gândurile asupra ta, eliberând mintea.

  1. Liniștește-ți mintea

De multe ori, înainte de culcare, încă mai ai gânduri care îți trec prin cap. Când te străduiești să îți culci mintea, te concentrezi asupra corpului, ca și cum corpul și mintea ar fi una. Este similar cu practicarea Savasana la sfârșitul clasei atunci când te culci și încerci să renunți la gânduri.

Aceasta este o tehnică fabuloasă pentru a o practica în pat. Oferă minții o șansă de relaxare și de eliberare.

Yoga şi meditaţia te ajută să rămâi în echilibru cu tine şi să găseşti cea mai potrivită abordare pentru o viaţă cât mai armonioasă. ScoalaIubirii.ro te aşteaptă cu sfaturi şi secrete, în sesiunile de yoga sau reiki de luni, miercuri şi vineri de la 19.30.

În iunie ne vom revedea la între 16-18 iunie, o tabără de meditaţie în tăcere, timp în care vei avea la dispoziţie 3 zile pentru a învăţa această artă. Citeşte mai multe despre retreatul nostru pe site.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.