Vinyasa Yoga este un exercițiu cardio-vascular care îți va îmbunătăți flexibilitatea și îți va liniști gândurile. Este cea mai practică și mai activă formă de yoga, care îți va pune endorfinele în mișcare.

Când este timpul să începi un nou exercițiu de yoga, trebuie să îți adresezi întotdeauna întrebarea: „Cu ce intenții practic yoga?” – „pentru a îmi energiza corpul” sau „vreau să mă simt tânăr/ă și puternic/ă” sau „pentru a mă provoca fizic și mental”?

Ce este Vinyasa Yoga?

Să „spargem” un pic cuvântul în bucăți. Acesta vine din limba sanscrită, unde „vin” înseamnă „a poziționa” și „yasa” reprezintă „într-un loc special”. Cu alte cuvinte „a  acționa cu intenție”. Dacă există vreun lucru din yoga pe care vrei să îl aplici și în viața de zi cu zi, acel lucru este importanța practicii cu intenție. Vinyasa Yoga te ajută să faci următorul lucru: să treci prin fiecare mișcare cu intenție, menținându-ți în permanență mintea și corpul conectat cu respirația.

În Vinyasa Yoga se folosește puterea respirației pentru a-ți menține cât mai mult echilibrul și pentru a te concentra în alinierea fizică cu cea spirituală. Sunt o serie de poziții realizate destul de repede, bazate în primul rând pe echilibrul asanei, spre deosebire de pozițiile în care procesul de respirație este implicat mai mult. Exercițiile asana practicate în timpul fluxului de vinyasa sunt toate conectate prin ritmul inspirației și expirației și au scopul de a genera mai multă energie și căldură în organism.

Vinyasa Yoga este uneori descrisă cel mai bine ca “freestyle Ashtanga Yoga”, deoarece adesea conține aceleași poziții, dar se face într-o succesiune mai creativă și mai puțin strictă.

Caracteristicile Vinyasa Yoga

Pentru a înțelege mai bine vinyasa yoga, te invit să citești următoarele carcateristici, care contribuie la definirea acestui stil de yoga:

  • mișcarea este întotdeauna sincronizată cu respirația;
  • inspirația corespunde în general cu mișcările ascendente, iar expirația cu mișcările descendente;
  • Ujjayi Pranayama este adesea tehnica utilizată pentru controlul respirației;
  • poziții similare cu cea de Ashtanga yoga, dar ordinea și variația acestora diferă;
  • pozițiile și secvențele sunt în general repetate de mai multe ori în cadrul aceleiași sesiuni;
  • de obicei, are un efect cardiovascular intens.

Secvențe populare în Vinyasa Yoga

În timpul unei clase de yoga, probabil că ai auzit instructorul tău spunând ceva de genul: „Urmează o vinyasă!”. Dar poate că nu ai putea fi chiar într-o Vinyasa Yoga, deci ce înseamnă exact asta?

O „vinyasa”, în termeni generali, este o secvență folosită în mod obișnuit pentru a ajuta la tranziția corpului în timpul yoga. Este, de asemenea, folosită ca o modalitate de a refocaliza, realinia și a aduce conștientizarea înapoi în corpul tău, în timpul unei practici provocatoare. Ai putea să o recunoști ca o parte a Salutului Soarelui -Surya Namaskar.

Aici sunt secvențele din Vinyasa Yoga:

  • Câine cu fața în jos (Adho Mukha Svanasana);
  • Planșă (Santolasana);
  • Chaturanga Dandasana;
  • Câine cu fața în sus (Urdhva Mukha Svanasana).

Salutul Soarelui este o secvență frecventată pentru începerea claselor de yoga. Și nu e de mirare, pentru că sunt uimitoare pentru mintea și corpul tău! Această secvență crește luciditatea, îmbunătățește circulația, purifică sângele, întărește mușchii și articulațiile și chiar îți îmbunătățește digestia!

Dacă dorești un antrenament rapid și eficient de yoga pe care îl poți face oricând sau în orice loc, pur și simplu optează pentru vinyasa formată doar din Salutul Soarelui. Stabilește-ți o intenție și vezi câțe salutări poți completa într-un anumit interval de timp! Eu una am făcut la un curs, destul de recent, fix 108 de repetiții, adică vreo 3 ore. A fost interesant din toate punctele de vedere, și asta este puțin spus.

Amintiți-vă: toate practicile sunt bune practici!

În cele mai multe cazuri, vei vedea că nici două sesiuni de Vinyasa Yoga nu vor fi exact aceleași. Asta pentru că, în timp ce secvențele organizate sunt întotdeauna binevenite, uneori cea mai bună parte este crearea pur și simplu a secvenței pe măsură ce înaintezi.

Vinyasa Yoga este un stil  grațios de yoga, deoarece există o singură regulă simplă de urmat: mișcă-te prin prosesul de respirație. Atâta timp cât treci prin puterea respirației, ești sigur că vei învăța și vei beneficia din fiecare practică.

Te aștept la yoga în fiecare joi de la  ora 18.00 la centrul Școala Iubirii. Detalii despre program și ore găsești pe site-ul nostru.

 

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.