madurai-1576097_960_720

Yoga provine de la Vedas, un vechi text sanscrit care semnifică a trăi viața într-un mod frumos. Aceasta include totul, de la menținerea sănătății într-o stare bună, la modul de conectare la diferite aspecte ale personalității tale. Vedas reprezintă știința spirituală care combină fizicul cu metafizicul, cel văzut cu cel nevăzut.

Un arhetip este o caracteristică simbolică care reapare la multe persoane. Ayurveda are trei arhetipuri, numite Doshas: Vata (aer), Pitta (foc) și Kapha (pământ). Vatas sunt imaginative, se mișcă rapid și se agită. Pittas sunt ascuțite, feroce și competitive. Kaphas sunt calme și puțin leneșe.

Hinduismul oferă sute de arhetipuri în forme de zei și zeițe. Zeițele reprezintă diferite elemente ale energiei Shakti sau feminine. O femeie nu este doar o femeie – există multe arhetipuri care trăiesc în noi: artistul creativ, războinicul puternic, mama care îngrijește.

Zeițele reprezintă diferite elemente ale energiei Shakti sau feminine.

Prin studierea lor observăm asemănări între cele două filozofii. Zeițele reprezintă diferite elemente ale energiei Shakti sau feminine.

În acest articol, vom compara cele trei Doshas cu trei Zeițe diferite, astfel încât să poți vedea care ți se potrivește mai mult.

  1. Vata Dosha = Zeita Saraswati

Saraswati este zeița creativității, cunoașterii, artei, muzicii, alfabetizării și educației. Ea este întotdeauna văzută jucând sitar, cu cărți în jurul ei. În mod similar, tipurile Vata sunt foarte creative, artistice, intelectuale și deschise, deși uneori pot începe prea multe proiecte pe care niciodată nu le pot finaliza. Ei au imaginații puternice și aduc frumusețe în tot ceea ce fac, de la un tablou la un post de blog.

Dacă ești interesat să dobândești cunoștințe continuu, atunci Saraswati este Zeița ta și Vata este Dosha ta.

  1. Pitta Dosha = Zeita Durga

Pitta este focul Dosha, responsabil de toată transformarea în organism: digestia, metabolismul, asimilarea nutrienților. Mental, Pittas este ambițios, orientat spre obiectivele propuse  și uneori puțin competitiv și nerăbdător.

În mod similar, Durga este Zeita războinică puternică care îi protejează pe cei din jurul ei. Ea este întotdeauna văzută cu un tigru și arc cu săgeată în mână, ilustrând puterea ei. Atât Pitta, cât și Durga preiau controlul și sunt lideri, în mod firesc puternici. Ei își folosesc puterea pentru totdeauna și sunt protectori ai altora.

Dacă ești dominant, își place să conduci și să fii mereu lider, atunci Pitta este Dosha ta și Durga este zeița ta.

  1. Kapha Dosha = Zeiţa Lakshmi

Kapha este Pământul Dosha: calm, rece și adunat. Are o energie foarte împământată și se ocupă de stabilitate și structură în organism. În mod similar, zeița Lakshmi este susținătorul vieții și prosperității. Lakshmi este descrisă ca fiind blândă și cu forme, cu o față rotundă și ochi mari, calzi.

Kapha are caracteristici similare, cu pielea moale și o tendință naturală de a lua în greutate cu ușurință. Atât Kapha, cât și Lakshmi sunt donatori mame care se ocupă de bunăstarea altora – uneori în detrimentul lor. Lakshmi este adesea văzută cu un elefant, care este animalul spiritual al lui Kapha.

Dacă ești o mamă de pământ, cu un comportament plăcut, atunci ești conectat cu Zeiţa Lakshmi și cu Kapha Dosha.

Amintește-ți: suntem cu toții zei și Doshas în forme diferite. Acum poți afla care sunt potrivite pentru tine.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.