yoga asanas-7

De ziua internațională yoga aș vrea să vă povestesc cum se simte acest mod de viață pentru mine după 3 ani și ce daruri mi-a adus această practică. Pot spune că acum, într-adevăr yoga chiar se simte, pot înțelege acest fapt și-l pot da mai departe cu încrederea că chiar dacă acum practici yoga doar din punct de vedere sportiv, la un moment dat, atunci când merităm este imposibil să nu ni se arate și adevărata față a yoga.

Așa că întrebarea pe care te-aș ruga să ți-o adresezi este următoarea: Cum anume te transformi atunci când practici yoga? Cine devii?

Yoga ne oferă oportunitatea să experimentăm energiile yin și yang și ceea ce face ea de fapt este să ne pregătească pentru ceva mult mai profund – starea de extaz și fericire cosmică. Până să experimentez lucrurile astea le-am citit de multe ori prin cărți, peste tot scriau la fel, iar întrebarea mea nu era dacă este posibil, ci când mi se vor petrece și mie. Așa că am practicat și așteptat. Nu doar yoga, mai multe tehnici, care în final mi-au răspuns la întrebare.

Yoga este atât o filozofie non dogmatică și non religioasă, dar și o practică fizică, ambele pregătindu-ne pentru a ne trezi natură divină. Cele mai cunoscute sunt într-adevăr posturile (asanele), iar esența rămâne total neexploatată.

Putem spune că o persoană practica yoga chiar dacă nu face exerciţii fizice, pentru că la baza yoga sta o carte scrisă de Patanjali acum mai bine de 2000 de ani, Yoga Sutra, în care sunt enunţate 8 căi ale yoga:

  • Prima cale – Yama – presupune reţinerea de la un comportament care ar putea face rău celorlati, precum violenta, furt, lăcomie, nedreptate, destrăbălare. În general se referă la adoptarea unui comportament cât mai etic şi virtuos.
  • A doua cala – Niyama – presupune abordarea unui comportament ce conţine un set de reguli de urmat precum curăţenie, austeritate, cultivarea unei atitudini de recunoştinţa şi mulţumire, angrenarea în practici de concetrare, devoţiune şi studiu.
  • A treia cale – Asana – presupune realizarea unor posturi fizice care au scopul de a ajuta mintea şi corpul să se relaxeze, să devină puternic şi flexibil. Scopul asanelor este pregătirea corpului de a găsi confortul în rigorile meditaţiei pe termen lung.
  • A patra cale – Pranayama – se referă la tehnicile de respiraţie conştientă, prin care putem spori concetrarea şi energiza corpul.
  • A cincea cale – Pratyhara – ne învaţă să ne limităm concetrarea şi atenţia asupra unui singur obiect, fără să luăm în calcul stimulii exteriori. Aceasta restricţionare a atenţiei ne ajuta să ne concetram intern şi să intrăm în acea stare mentală de linişte.
  • A şasea cale – Dharana – presupune dezvoltarea unei concentrări puternice şi susţinute. Ea este asemănătoare cu cea experimentata atunci când ne concentrăm la nivel intelectual.
  • A şaptea cale – Dhyana – presupune un nivel şi mai înalt de concetrare asupra unui singur obiect, pe termen lung, la care se adauga şi vigilenţa crescută. Această cale mai este cunoscută şi după termenul de meditaţie.
  • A opta cale – Samadhi – reprezintă unitatea şi absorbţia mistică cu obiectul asupra căruia ne concentrăm. Atenţie: nu ne referim neapărat la un obiect fizic. În această stare diferenţa dintre subiect şi obiect se dizolvă, iar noi devenim una cu obiectul meditaţiei. Această senzaţie este descrisă ca fiind una ecstatica, o stare de super vigilenta acompaniată de o plăcere intensă, nonsenzuala.

De aceea spunem că după fiecare asana, după ce am realizat un exerciţiu care tensionează o anumită zonă, este bine să ne oprim un moment pentru a constietiza ce se petrece când eliberăm acea tensiune.

Unii aleg să facă yoga, alţii fac meditaţie, se detaşează de anumite plăceri fizice sau practica arta compasiunii. În final fiecare dintre aceste persoane pune o cărămidă spre sănătatea lui, indiferent ce modalitate alege.

Ce se petrece în plan subtil într-o ședință de yoga?

În timpul execuţiei posturilor de yoga se angrenează o energie imensă, prin simpla intenţie şi intrare în rezonanţă cu gândurile şi energia tuturor care au practicat aceste exerciţii de-a lungul timpului. Mişcările au rolul de a tensiona şi detensiona anumiţi centri energetici din corp, care astfel se armonizează, iar energia poate circula apoi fără a fi scurtcircuitata.

Este foarte important ca după fiecare asană să petrecem câteva momente pentru a conștientiza efectele. Altfel, facem doar sport. Diferenţa între sport şi yoga este ca în primul caz expansionam energia, iar în cazul yoga după expansiune o şi centram în zona în care am lucrat asana.

În momentul în care facem această conștientizare, efectiv vom simți fiori și o ascensiune și o dinamică a energiei spre centrul în care am lucrat. Este greu să explici în cuvinte aceste trăiri, însă vă puteți imagina o stare de fericire imensă, în care tot ce ține de planul fizic se disipează: nu mai există probleme, stres, atașamente. Este o senzație de libertate maximă. Apoi apar sunetele subtile care sunt ca niște țiuituri, rezonanțe subtile ale chakrelor, iar la nivel vizual culori, imagini.

La început recunosc că nu simțeam nimic. Absolut nimic. Acum însă mi-este suficient să ridic mâinile, să am intenția de a mă încărca cu energie cosmică și să o simt cum coboară. Știu că acesta este un pas înspre a nici măcar nu mai fi nevoie de yoga pentru a intra în aceste stări. Pentru că până la urmă exact asta facem: aplicăm niște mișcări pentru a ne antrena mintea, a o liniști, pentru că apoi să o pregătim de meditație și să fie nevoie doar să avem intenția de a trăi aceste stări și ele să și apară. Totul ține de exercițiu și de obiectivele pe care și le setează fiecare.

Cred că e nevoie de curaj pentru a-ţi schimba viaţa și după cum spunea Anais Nin, viaţa ni se scurtează sau ni se lungeşte în funcţie de această trăsătură. Sper să aveţi acest curaj şi să găsiţi acea cale care va aduce mai aproape de fericire!

Eu va luni şi marţi de la 7.30-8.15 am online pe www.scoalaiubirii.ro și joia de la 19.30 la VEG Studio.

Foto: Andreea Crăciun

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.