Până acum au apărut numeroase studii care confirmă beneficiile meditației asupra creierului. Ultimul vine chiar de la Universitatea Harvard, acolo unde cercetătorii au descoperit că meditația reconstruiește materia gri în doar 8 săptămâni.

Deși meditația este asociată cu senzația de liniște și relaxare fizică, mulți din cei care practică recunosc beneficiile cognitive și psihologice care persistă de-a lungul întregii zile. Studiul demonstrează că schimbările din structura creierului ce au loc în timpul meditației ar putea sta la baza stării de bine pe care oamenii o experimentează după meditație.

În cadrul studiului au fost urmăriți 16 participanți cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (IMR) cu două săptămâni înainte de a participa la experiment, dar și după terminarea acestuia. Aceștia au meditat timp de 30 de minute pe zi, fie ascultând înregistrări cu meditație ghidată sau și-au observat senzațiile, emoțiile și gândurile fără să le judece.

În urma analizelor care s-au concetrat pe zonele unde fusese înregistrată activitate crescută în timpul meditației în alte studii asemănătoare, s-a observat creșterea densității materiei gri în hipocampus, partea creierul responsabilă de procesul de învățare și memorie, dar și în structurile asociate cu vigilența, compasiunea și introspecția.

Cercetătorii povestesc cât de fascinant este să poți observa cum meditația joacă un rol activ în schimbările  ce se petrec în creier, îmbunătățindu-ne astfel starea de bine și calitatea vieții.

Ce înseamnă să meditezi

Cred că mulți oameni înțeleg greșit meditația și consideră că aceasta se adresează celor puțini, că trebuie să stai într-o anumită poziție și să-ți golești mintea de gânduri. Însă lucrurile nu stau chiar așa, meditația chiar poate fi practicată de oricine și beneficiile există oricum ai face-o.

Poziția. Da, este adevărat că este recomandat să stai în fund cu picioarele turcește, pentru că așa oprești energia să coboare, poți fi mai vigilent și este mai greu să adormi. Dar asta nu înseamnă că dacă stai pe canapea în poziție normală sau culcat în pat nu poți medita. Efectele nu vor fi aceleași, dar ele se petrec.

Golirea minții. Da, acesta este scopul ultim al meditației. Nu vreau să te descurajez, dar să ajungi aici este foarte greu și nu vei reuși imediat, poate nici după primul an. Până la urmă eliberarea în asta constă, în transcenderea minții, dar calea până acolo presupune ca până atunci să te străduiești. Așa că dacă nu poți elibera gândurile, le poți privi ca un observator, fără să judeci. Poți percepe senzațiile, corpul, respirația, te poți percepe pe tine, iar asta te va relaxa și într-un final, dacă perseverezi s-ar putea să te strecori printre două gânduri și să transcenzi mintea.

30 minute pe zi. Da, este minunat dacă poți introduce cele 30 de minute în programul tău zilnic, însă și mai important este să înțelegi că întreaga viață este o meditație. Acolo este transcendența. Poți medita în timp ce te plimbi, în timp ce faci sport, în timp ce mănânci, ești la serviciu sau faci dragoste, cât timp nu te mai judeci, te fluidizezi, trăiești în prezent și accepți totul ca fiind armonia.

Osho spunea că nu există o tehnică pentru meditație pentru că aceasta se întâmpla dincolo de minte, iar nicio tehnică nu poate trece dincolo de minte.

Până la urmă cel mai important este să-ți găsești propria ta modalitate de a medita sub forma care-ți face plăcere, în care nu te plictisești și pe care o poți face zilnic. Succes!

Sursa foto: Paige Bradley

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.