Astăzi, în cea mai mare parte a lumii moderne, yoga este considerată a fi o clasă de 60-90 de minute în care un instructor îi învață pe participanți pozițiile fizice de yoga, adesea legate de respirație. Aceste clase, după cum știm, pot fi de diferite naturi și teme: cald, transpirat, atletic, dinamic, distractiv, ușor, dulce, plictisitor, o mulțime de mișcări, fără mișcare, muzică tare, fără muzică, super stricte, super blânde și iubitoare sau toate cele de mai sus la un loc (și mult mai mult).
Noi facem yoga în studiouri, în săli de sport, în parcuri, în aer liber, pe leagăne, în apă, cu greutăți de mână, cu bile de exerciții, cu capre, cu pisici, cu mănuși sau fără niciun element specific. În epoca modernă de yoga am creat atât de multe modalități amuzante și interesante de a practica yoga. Dar, așa cum mulți dintre noi descoperim, yoga este mult mai mult decât aceste poziții fizice.
În Yoga Sutras, Sage Patanjali descrie yoga ca „Încetarea fluctuațiilor minții”. Pentru a face acest lucru, Patanjali prezintă un proces detaliat pas cu pas (cele opt limbi ale yoga). Cele opt membre ale yoga constau din yamas, niamas, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana şi samadhi.
Primele patru membre ale yoga sunt fundamentul ultimelor patru member.
Cele cinci Yamas și cele cinci Niyamas sunt disciplinele noastre morale și observațiile (cum ar fi non-violența, adevărul, lipsa de lăcomie, puritatea, mulțumirea și efortul corect). Asana este poziția corpului (scaunul) și Pranayama este controlul (retenția) energiei pranice, prin suflare. Aceste primele patru membre creează și susțin fundația pentru ultimele patru membre ale retragerii sensului, concentrare, meditație și absorbție (pratyhara, dharana, dhyana și samadhi).
Prin urmare, întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: sunt practicile noastre asana și pranayama (acasă sau în clasele comunității) care ne insuflă forța fizică și mentală și forța necesară dacă trebuie să ne angajăm în munca grea și să disciplinăm practica noastră de meditație?
Asana: poziția așezat
Asana este un cuvânt sanscrit care înseamnă „a sta” sau „a sta jos”. În Yoga Sutras cuvântul asana este menționat doar o singură dată: „postura ar trebui să fie constantă și confortabilă” (2,46 sthira sukkham asanam) Ori „această postură va fi atinsă prin relaxarea efortului și prin absorbția infinitului” (2.47 prayatna saithilyananta samapattibhyam), „din aceasta (postura de stăpânire), nu este afectat de dualitățile opuselor” (2,48 aceste dvandvanabhighatah) și „Când este atinsă această asana, se urmează pranayamah, controlul respirației … aceasta constă în reglarea respirațiilor care intră și iese” (2.49 tasmin sati svasa prasvasayor gati-vicchedah pranayamah).
După cum afirmă Edwin F. Bryant în traducerea și comentariul său cu privire la sutrele de yoga:
„Patanjali are relativ puțin de spus despre asana, lăsându-ne doar trei sutre pe această temă, constând dintr-un total de opt cuvinte sau, altfel spus, considerabil mai puțin de un procent din text se ocupă de asana”.
Stabila (Sthira) și Confortabila (Sukkha) Asana
Chiar dacă Patanjali ne-a oferit doar opt cuvinte pentru a descrie asana, acestea pe care le-a folosit sunt incredibil de profunde și grele atât în sensul, cât și în implicațiile lor. El a declarat în esență că poziția noastră de meditație ar trebui să fie stabilă (sthira) și confortabilă (sukkha). Traducerea modernă este aceea că fiecare postură pe care o creăm și o menținem în afara covorașului trebuie să fie stabilă și confortabilă. Ceea ce facem pe covor este o reflectare directă a ceea ce facem pe covoraș. Posturarea pe care o facem în viață, în relațiile noastre (familie, afaceri, comunitate etc.) ar trebui să fie la fel de constantă și confortabilă ca și asanele noastre de yoga.
Ce ne ajută să fim mai constanți și mai confortabili în pozițiile noastre? Noi, yoghinii, știm acest răspuns – SĂNĂTATEA! Fiind intimă cu forța vieții noastre, energia prin respirație este o practică magnifică de sprijin pentru a fi „stabilă și confortabilă”.
Coloana vertebrală
Oasele 31-33 ale coloanei vertebrale sunt axa ființei tale. Acesta este „miezul” mai ales atunci când adaptezi „teoria miezului mărului” care este linia centrală de sus în jos. Coloana vertebrală are aceste curbe minunate, convexe și concave naturale și există mușchii specifici care susțin coloana vertebrală în extensia axială (pentru a rămâne în poziție verticală), precum și mișcarea coloanei vertebrale în flexie și extensie (coturi posterioare, spate, flexiune laterală ) și rotație (răsuciri). Din nefericire, curba convexă a spatelui din spate a devenit exagerată pentru mulți dintre noi care petrec cea mai mare parte a timpului nostru în poziție de flexie înainte a planului sagital (ședința la un birou, conducerea unei mașini, călăritul mersul cu bicicleta, vizionarea la TV, etc. ). Ca rezultat, poate fi foarte greu și obositor pentru mulți dintre noi să stăm drepți și să medităm pentru perioade lungi de timp. Muşchii noștri care susțin coloana vertebrală trebuie să facă o muncă suplimentară pentru a ne apropia de ceea ce ar trebui să fie poziție verticală naturală și neutră.
Șoldurile
Un alt factor care trebuie luat în considerare pentru postura noastră de meditație sunt diferențele noastre individuale atunci când vine vorba de șolduri și genunchi: în special în ce măsură sunt capabili să se rotească în interior sau în exterior. Aceste diferențe individuale se limitează atât la diferențele dintre forma și poziția oaselor, cât și la gradul de flexibilitate al țesuturilor moi (mușchi, ligamente și fascia). Această gamă de mișcare, combinată cu postura așezată, pe care o adoptăm, ne va afecta stabilitatea, confortul și ușurința atunci când vom sta și vom medita.
Cum poate practica asana să ne sprijine practica de meditație?
Putem, prin practica noastră asana, să lucrăm la întărirea muşchilor care susțin coloana vertebrală. Renunțând la unele din eforturile pe care activitățile și obiceiurile noastre zilnice le pun pe spate, permițându-ne astfel să ne așezăm în poziție verticală fără efort suplimentar.
Prin practica obișnuită de asana putem lucra la flexibilitatea articulațiilor șoldului și membrelor inferioare, astfel încât să se poată mișca cu ușurință în gama lor naturală de mișcare.
Și în timp ce nu putem schimba forma oaselor noastre, putem învăța în care poziții corpurile noastre vor fi mai „constante și confortabile” prin conștientizarea corpului pe care o aduce asana.
9 sfaturi pentru a vă ajuta să vă sprijiniți practica de meditație așezată
Încălzirea miezului
Poziția pisică – întinde corpul din spate și consolidează corpul frontal (în plan sagital), eliberează spațiul de-a lungul coloanei vertebrale
Poziția vacă – întinde fața și întărește spatele, eliberează spațiul de-a lungul coloanei vertebrale
Filetul acului – întărește miezul prin rotirea în jurul axei în plan transversal, piept deschis și umeri, coaste libere de orice tensiune
Nucleu întărit
Câine de păsări – consolidarea miezului – de la o poziție de sus a mesei cu braţul și piciorul opus
Scândură – consolidarea miezului prin prinderea corpului paralel cu pământul într-o contracție izometrică mare (îmbrățișarea mușchiului la oase, rezistență la tracțiune gravitațională)
Cobra – întărește miezul din spate cu stilul de tracțiune Cobra (umărul și coatele trase înapoi, coastele și sternul trase în față – nu se folosește forța brațului)
Variațiile lăcustei – întăriți miezul din spate întreg, cu brațele și picioarele de pe covor (adăugați variante de braț în lateral, înapoi și în față pentru provocări suplimentare)
Pregătiți soldurile / picioarele
Alpinismul porumbelului retras – deschiderea de șold central, adăugând variații interne și externe pentru a întinde coapsele interioare și exterioare
Întregul corp se încălzește
Câine cu capul în jos – încălzește picioarele, șoldurile și umerii, inversează pentru decompresia spinării, scutură blând din cap și gât
S-ar putea sa-ti placa si...
Andreea
Latest posts by Andreea (see all)
- 10 ritualuri de seară pentru a înlătura stările de anxietate - February 9, 2018
- Top 7 obiceiuri care îți antrenează creierul pentru a face mai mulți bani! - February 5, 2018
- Tot ce nu știai despre teoria reîncarnării - February 1, 2018
- Top 10 filme inspiraționale din 2017 pe care trebuie să le vezi în 2018 - January 29, 2018
- Practică aceste 9 poziții de Yoga pentru a-ți ajuta șoldurile - January 29, 2018