Azi m-am gândit să vorbim puțin despre tendința inevitabilă de a ne compara în permanență cu ceilalți, din cauza căreia intervine și invidia. Comparațiile neutre pot fi productive, mai ales dacă ne inspiră să evoluăm, în timp ce comparațiile disfuncționale stârnesc invidia și gelozia, atunci când ne judecăm ca fiind mai puțin buni decât ceilalți. Toate acestea provin din slaba stimă de sine și lipsa convingerii că fiecare își are propriul drum în viață.

Din păcate această atitudine începe din prima zi a vieții. Bebelușii sunt comparați unii cu ceilalți: ce notă iau la naștere, care-s mai frumoși. Apoi în școală cine-i mai drăguț, mai deștept, mai popular. Comparațiile continuă de-a lungul vieții și fie ești inteligent și te ambiționezi să evoluezi, fie trăiești veșnic cu frustrări. Viața îți este dată pentru propria evoluție. Fiecare persoană pe care o întâlnim, fiecare situație cu care ne confruntăm are rolul de a te face mai puternic, mai iubitor și mai încrezător în tine. Bineînțeles dacă vezi în fiecare experiență o lecție și înveți din ea.

Stima de sine crește prin îmbrățișarea detașării în fața fiecărei noi zi. A te compara cu alții și a-i invidia nu face decât să creeze spațiu pentru energie negativă pe care tu o îndrepți asupra celorlalți, ceilalți care sunt o parte din tine, așa că într-un final tot ție îți faci rău. În plus îți creezi tipare mentale greșite care apoi îți vor influența viitorul. O să detaliez săptămână viitoare acest concept tibetan al tiparelor mentale și cum singuri decidem în fiecare clipă ce se va întâmpla mai departe. Ce trebuie să înțelegi este că toate situațiile, lucrurile, oamenii, totul este vid, iar caracteristica de bun sau rău este o simplă percepție. Așa cum pentru tine prietena care ți-a furat iubitul este cea mai josnică persoană, fii sigură că pentru altcineva este lumina ochilor. Așa cum o companie se află în faliment din cauza unei situații neprevăzute, o alta găsește în aceeași situație o oportunitate.

Țin minte că la un moment dat eram la o clasă de yoga și persoana din fața mea avea o flexibilitate mult mai bună decât a mea și executa pozițiile mai bine. Pe moment m-am întristat, apoi mi-am adus aminte cât evoluasem în ultimele săptămâni și că ar fi trebuit să mă compar cu mine în urmă cu ceva timp și să fiu recunoscătoare și mulțumită pentru ceea ce mi-a oferit corpul meu. Acum poate că am și depășit acea persoană căreia îi mulțumesc că m-a determinat să îmi mulțumesc pentru ce am și să să perseverez dacă tot se poate și mai mult.

Așa că data viitoare când te mai confrunți cu invidia și frustrarea uite ce ai putea face:

  1. Alege o persoana pe care ești invidios/ă. Sunt sigură că nu o să fie prea greu să alegi, cu toții am orientat gânduri negative spre cineva. Această persoană va deveni cobaiul tău.
  2. Comportă-te diferit. Pentru a depăși gelozia și invidia va trebuie să practici umilința și să eviți comprațiile, chiar dacă acea persoană te irită. De exemplu în loc să te frustrezi când un coleg este lăudat, susține-l și confirmă vorbele bune care i se adresează. Să nu cazi în capcana că tu ești mai puțin însemnat. Chiar dacă ai dreptul să fi supărat pe aceste favoritisme, o atitudine umilă va îmbunătăți lucrurile. Cine s-ar putea aștepta la un asemenea gest în ziua și în corporațiile de azi? Concetrează-te asupra ce ai făcut tu, ce te face fericit, acesta trebuie să fie tonul interacțiunilor tale.
  3. Oferă-le celorlați ceea ce ți-ai oferi ție. Dacă vrei ca munca ta să fie prețuită, prețuiește munca altora în primul rând. Dacă vrei dragoste, oferă dragoste. Dacă vrei o carieră de succes, ajută-i pe alții să aibă o carieră înfloritoare. În final tot ce contează este ceea ce oferi tu, pentru ca același lucru vei și primi.
  4. Învață din calitățile rivalilor. Schimbă focusul gândirii de la ceea ce-ți lipsește și orientează-te spre ceea ce poți îmbunătăți. Transformă gelozia în admirație și ce admiri va deveni parte din viața ta. Ce inspirațional citat după care să ne ghidăm fiecare zi, Yoko Ono a spus-o.
  5. Dorește binele rivalilor tăi. Chiar dacă este greu, încearcă. Vei transforma gândurile negative într-unele pozitive, iar aceste gânduri pozitive se vor răsfrânge asupra ta.

Într-un final învață să apreciezi ceea ce ai și nu te mai concentra pe ceea ce-ți lipsește. Dacă ai putea vedea că de fapt nu ai nimic, nu-ți lipsește nimic, totul este și nimic în același timp, nici nu ai mai înțelege conceptul de invidie. Învață să fii compasiv, în primul rând față de tine, abia atunci defensivitatea în relații va dispărea.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.