IMG_22052017_084255_0

Flexibilitatea și yoga par a fi termeni ce depind unul de altul. Yoga modernă a devenit sinonimă cu flexibilitatea, întinderea și chiar contortionismul. Aceste stereotipuri de yoga sunt perpetuate pe social media, poziția „perfectă” văzută ca cea cu cea mai profundă întindere sau cea mai largă deschidere.

Deci, să clarificăm acest lucru chiar acum – trebuie să fii flexibil să practici yoga?

Ce se întâmplă atunci când te întinzi? 

Mușchii sunt proiectați în axe stratificate (gândește-te că mâinile sunt strânse împreună, palmele separate). Când întinzi un mușchi, suprapunerea fibrelor musculare scade, oferindu-ți o gamă mai largă de mișcare și o cantitate mai mare de energie potențială (gândește-te  că degetele se îndepărtează unele de altele).

Stretchingul folosește această energie pentru a crește puterea musculară la revenire. De asemenea, eliberează endorfine, motiv pentru care te simți atât de bine.

Structura corpului tău îți poate limita flexibilitatea de bază

Oase: nu le poți întinde.Încheieturi: oferă o anumită flexibilitate, acționând ca pârghii pentru a-ți deplasa oasele.

Legăturile și tendoanele: într-adevăr nu dorești să le întinzi pe măsură ce se ating os cu os sau osul cu mușchii și nu sunt foarte elastici.

Mușchii: dorești să îi întinzi! Când atingi limita de sfârșit sau poziția maximă de repaus a unui mușchi, întinderea maximă nu este întotdeauna cea mai bună variantă.

Poate pune stres ridicat pe părți ale corpului care nu sunt proiectate să se întindă și poate duce la răniri.

Yoga este despre echilibru 

În Yoga Sutras, Patanjali încurajează un echilibru între statornicie (Sthira) și ușurință (Sukham). Când te gândești la cât de multă putere sau câtă flexibilitate dorești  în practica yoga, ia în considerare echilibrul între stabilitate și ușurință. Dacă tebalansezi și suferi în timp ce încerci să atingi degetele de la picioare, atunci nu ești în largul tău.

Dacă te scufunzi în articulații într-o suflare și îți stresezi corpul – atunci nu ești ferm. În fiecare poziție, întreabă-te cum poți încorpora aceste principii. Relaxează zonele care nu trebuie să fie tensionate, dar găsiește rezistență în locurile în care ai nevoie să te sprijini și să îți protejezi corpul.

În concluzie, nu trebuie să fii flexibil să practici yoga. La fel ca și forța, flexibilitatea vine cu timpul și practica.

În yoga, schimbarea are loc mai mult decât la nivel fizic

Flexibilitatea nu este doar despre cât de departe îți întinde corpul. Este vorba și de flexibilitatea minții tale și de capacitatea ta de a alege modul în care reacționezii la lumea din jurul tău. Data viitoare când ești pe covorașul de yoga, gândește-te cum poți  face o poziție diferită, mai degrabă decât  să te gândești la lipsa de flexibilitate fizică.

În loc să te întinzi mai mult pentru a ajunge la yoga, concentrează-te pe „perfecțiune”, încearcă  să aduci caracterul flexibil al practicii tale. Uită de forma finală și de practica la care îți dorești să ajungi. Desikachar a spus odată: „Scopul yoga este să ne încurajăm să fim puțin mai buni decât am fost înainte”. Începe unde ești  și practică ce dorești să fii.

Yoga și meditația te ajută să rămâi în echilibru cu tine și să găsești cea mai potrivită abordare pentru o viață cat mai armonioasă. Te aștept la centrul nostru Școala Iubirii cu sesiuni de yoga, meditație, reiki ce depășesc barierele yogăi sportive, în fiecare luni, miercuri și vineri de la 19.30 – 21.00.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.