Majoritatea oamenilor pot trăi până la trei săptămâni fără hrană, trei zile fără apă, dar numai trei minute fără oxigen. Este clar că respirația noastră este cheia supraviețuirii noastre, dar yoghinii din trecut au sugerat de asemenea că respirația este cheia vitalității.
Prin practicile yogice de respirație, numite pranayama, ne putem controla propria fiziologie. Una dintre tehnicile cele mai de bază de a face acest lucru este numită adesea „respirația abdominală”.
Ce este Respirația Abdominală?
Aceasta este una dintre cele mai elementare tehnici de pranayama și chiar se numește adesea „respirația yoghină”. Putem resipra cu adevarat în abdomen? Nu. Putem respira numai în plămâni. În unele moduri, numirea acestei tehnici „respirația abdominală” este un termen defectuos.
Deși nu respirați în abdomen, abdomenul se deplasează în interior și în exterior din cauza mișcării diafragmei, a mușchiului care separă cavitatea toracică (unde sunt plămânii și inima) de cavitatea abdomino-pelviană. De fapt, un alt nume pentru această tehnică este „respirația diafragmei”, care este termenul pe care îl voi folosi.
Pentru a încerca aceasta tehnică de respirație, puteți duce o mână deasupra buricului și o mână în zona inimii tale. Închideți ochii și încercați câteva respirații adânci și pline, permițându-le mâinile să se miște și să se ridice puțin, pe ritmul respirației, cu ajutorul inhalării și alinierii înapoi cu expirarea. Când diafragma se mișcă în mod natural cu respirația, se produc multe lucruri aparent magice. Iată câteva dintre avantajele respirației abdominale sau respirației diafragmatice dintr-o perspectivă fiziologică.
Ajută sistemul nostru respirator să lucreze mai eficient
Ați văzut vreodată un copil, un câine sau o pisică în timp ce respiră? Ce ați observat? Probabil o mulțime de mișcări expansive tridimensionale în jurul abdomenului și al întregului corp.
Societatea ne-a învățat să respirăm ineficient. Ce am spus când am devenit adulți? Să strângem burta. Purtăm haine strânse care limitează respirația. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, mulți dintre noi ne instruim neintenționat astfel încât renunțăm la cea mai eficientă și naturală metodă de a respira – respirația abdominală.
Cu aceste obiceiuri proaste de respirație, schimbul de gaze nu este eficient. Aceasta înseamnă că celulele noastre nu primesc substanțele nutritive de care au nevoie la cea mai bună rată. Atunci când trilioane de celule nu sunt fericite, ne putem simți nemulțumiți, letargici și amețiți pe termen scurt, dar există riscul de a apărea probleme cronice de sănătate pe termen lung. Reîncercarea noastră pentru a respira mai mult cu diafragma poate duce la vitalitate naturală și bunăstare.
Stimulează Relaxarea profundă
Stimularea relaxării se referă la pornirea sistemului nervos parasimpatic. Acest lucru oprește, de asemenea, sistemul nervos simpatic hiperactiv (de exemplu o luptă sau un zbor sau răspunsul corpului la stres). Respirațiile adânci sunt singurul nostru acces la acest sistem nervos autonom, ceea ce face ca bătăile inimii să fie regulate și digestia cea mai eficientă.
Dezvoltând capacitatea de a intra în starea de relaxare față de ”răspunsul la stres” mai des, putem să calmăm anxietatea și să reducem riscul stresului, cum ar fi bolile cardiace, tulburările digestive, tulburările de somn, depresia și multe altele.
În special, puteți iniția starea de relaxare prin practicarea respirațiilor diafragmatice profunde, cu exhalări prelungite.
Continuați și încercați acum: de data aceasta, puneți-vă ambele mâini chiar deasupra buricului, lângă coaste și diafragmă inferioară. Experimentați 5 respirații profunde cu o inspirație de 3 secunde și expirați timp de 6 secunde. Simțiți mișcarea sub mâinile voastre. Simti diferenta profunda față de acel exercițiu simplu?
Ameliorarea durerii
Mulți dintre noi raporteaza creșteri ale durerii atunci cand se simt stresați. Durerea cronică este strâns legată de creșterea răspunsului la stres.
Utilizând tehnici de respirație, cum ar fi respirația diafragmatică, putem ajuta la ameliorarea durerii pe termen scurt și la reducerea probabilității de apariție a erupțiilor pe piele pe termen lung.
Întinde ușor și tonifică mușchii de bază, incluzând mușchii pelvieni
Mușchii de bază includ în special mușchii abdominali, mușchii spatelui (mușchii care ne țin drepți), diafragma și mușchii pelivieni. Când respirăm, această mișcare tridimensională naturală a corpului ajută la menținerea sănătoasă a mușchilor din zonă.
Îmbunătățește postura
Pentru a exersa respirația diafragmatică în mod corespunzător, trebuie să stați în picioare. Acest lucru permite tuturor sistemelor de organe să funcționeze mai eficient. Puteți digera mai bine mâncarea, inima pompează mai eficient, nervii și vasele de sânge sunt mai puțin susceptibile de a fi constranse și, de fapt, eliberați mai mulți hormoni care vă fac să aveți mai multă încredere. Cu toate sistemele funcționând mai bine, vă veți simți mai încrezător și mai concentrat.
Deci, ce mai așteptați? Încercați să practicați respirații profunde, abdominale, de mai multe ori în timpul zilei și veți culege toate aceste beneficii minunate pentru corpul vostru. Info despre orele de yoga și pranayama pe www.scoalaiubirii.ro.
S-ar putea sa-ti placa si...
Andreea
Latest posts by Andreea (see all)
- 10 ritualuri de seară pentru a înlătura stările de anxietate - February 9, 2018
- Top 7 obiceiuri care îți antrenează creierul pentru a face mai mulți bani! - February 5, 2018
- Tot ce nu știai despre teoria reîncarnării - February 1, 2018
- Top 10 filme inspiraționale din 2017 pe care trebuie să le vezi în 2018 - January 29, 2018
- Practică aceste 9 poziții de Yoga pentru a-ți ajuta șoldurile - January 29, 2018