o-CHILD-MEDITATING-facebook

Anxietatea și fricile aproape că au devenit constante ale lumii actuale și din păcate nu doar adulții se confruntă cu aceste trăiri, dar și copiii, din ce în ce mai mulți fiind diagnosticați cu ADHD. La adulți toate cercetările arată că tehnicile de meditație au o contribuție semnificativă în reducerea stresului și anxietății, așa că aceleași rezulte pot fi obținute și în cazul copiilor.

Nu există o vârstă prea timpurie de la care îți poți învăța copilul câteva elemente simple de meditație și cercetările realizate până acum arată că acestea îi vor ajuta să nu-și piardă controlul și să se controleze mai bine, să aibă mai multă încredere în sine, o relație îmbunătățită cu părinții, o scădere a nivelului de hiperactivitate, a impulsivității și neatenției. Cel mai important este că 50% din copiii care erau sub tratament pentru ADHD și-au redus cantitatea de medicamente sau au stopat tratamentul, pentru că obțineau rezultate doar prin meditație.

Dacă vrei și tu să-ți înveți copilul să mediteze iată câteva sfaturi cu care ai putea începe.

Fii tu cel care face primul pas

Părinții reprezintă cel mai important model de urmat pentru copii. Cei mici le imită comportamentul așa că cea mai ușoară modalitate de a-i induce copilului o rutină în meditație este ca tu însuți să ai una.

Practică mauna

Mauna cunoscută drept tehnica tăcerii ar trebuipracticată în fiecare zi. Este o metodă excelentă și reconfortantă pentru părinți și o lecție importantă pentru copii.

Începe cu sesiuni cât mai scurte

Începe cu câte un minut de meditație și crește numărul proporțional cu vârsta. Nu-i forța să stea cu ochii închiși, dar dacă vezi că îi place îl poți lăsa pe el să spună când să se oprească.

Pranayama

Exercițiile ce au la bază controlul respirației au avut cele mai bune rezultate asupra stării copiilor. Printre preferatele lor se numără:

  • Ujjavi: se inspiră adânc abdominal în timp ce se rostesc sunete asemănătoare cu cele ale mării din adâncul gâtului
  • Nadi Shodhana: o versiune simplificată în care se acoperă o nară și se respiră pe cealaltă și apoi se alternează. Acest exercițiu echlibrează foarte bine structura.
  • Kapalabhati: abdomenul se încordează pe măsură ce aerul se expiră pe gură.

Yoga

Este foarte bine primită de copii, mai ales posturile dinamice, cum este salatul soarelui, cu multiple beneficii asupra echilibrării energiei.

Vizualizarea

Aici se pot folosi tehnici din Yoga Nidra, putem induce copiilor o serie de stări de vindecare și îi putem ghida în meditații cu vizualizări prin care își imaginează un praf magic auriu în diferite zone ale corpului care îi vindecă.

Mantrele

Copiii adoră să cânte așa că ptem pregăti pentru ei incantații cu are să se joace, care îi va ajuta mult în echilibrarea mentală. Putem începe cu simplul OM sau ne putem chiar juca cu mantrele și să le punem jucăriilor astfel de nume puternic încărcate subtil.

Masajul

Masajul pe care îl puteți face copiilor nu doar că îl ajută la nivel fizic, dar va aduce beneficii și asupra relației dvs. cu acesta, pentru că masajul este literalmente o conexiune la nivel de anahata pentru că se lucrează cu mâinile asupra pielii.

Scopul este să creați un interes al copilului față de meditație și nu să-l forțați în vreun fel. La fel ca și cu alte activăți pe care vreți să le sugerați copilului, trebuie să le transformați într-o experiență cât mai pozitivă și plină de distractție. Mult succes!

Vă readuc aminte că dacă vreți să vedeți dacă copilului îi plac astfel de lucruri puteți să-l luați în tabără spirituală pe care o organizăm la sfârșitul lui februarie la Șirnea. Detalii puteți citi pe site-ul Școala Iubirii.

Primeste articolele pe email!

Abonează-te acum și vei fi notificat pe email de fiecare dată când scriu un nou articol!

I agree to have my personal information transfered to Mad Mimi ( more information )

Datele tale sunt confidențiale. Te poți dezabona oricând!

The following two tabs change content below.
Andreea
Scriu despre frumos așa cum îl percep în suflet, iubire, culori, fotografie, artă, muzică, călătorii, sport, yoga și nutriție. Pe scurt despre arta fericirii în prezent. Alături de Bogdan am fondat Școala Iubirii, o comunitate spirituală în cadrul căreia predăm tehnicii prin care oamenii se pot descoperi pe sine, pot învăța să fie fericiți și să trăiască într-o permanentă stare de armonie. Te invit la yoga la noul nostru centru Tummo Reiki în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 19.00 și în taberele spirituale pe care le organizăm. Poți descărca acum și primul volum de Hatha Yoga Ilustrată.