După cum ai observat poate, în toate articolele scrise până acum am încercat să abordez echilibrul și fericirea care vine odată cu acesta prin varii metode, astfel încât să găsești acele tehnici care ți se potrivesc cel mai bine și să le poți îngloba natural în viața de zi cu zi. Astăzi adăugăm acestei liste subiectul nutriției, pentru că reprezintă unul din factorii esențiali care contribuie la instalarea stării de bine, hrana este strâns legată de vitalitate, primul nostru centru energetic (muladhara), care odată deschis dă voie și celorlalte să funcționeză cum trebuie.
Dacă în Occident alimentele sunt împărțite din punct de vedere nutrițional după compoziția chimică (proteine, lipide, carbohidrați, grăsimi, fiecare cu un anomit conținut caloric), medicina tradițională chineză pune accent pe proprietățile energetice ale mâncării. Astfel, alimentele preiau dihotomia yin-yang, rece-cald, iar echilibrul acestora este esențial pentru o sănătate tun.
Înainte de a ne avânta în alimentele yin și yang, este nevoie să înțelegi ce reprezintă aceste simboluri. Yin reprezintă partea feminină, întunericul, luna și răcoarea, frigul. În contrast, yang reprezintă partea masculină, solaritatea, căldura și lumina. Toate alimentele pe care le consumăm generează anumite rezonanțe în ființa noastră, cu alte cuvinte devenim ceea ce mâncăm.
Extrapolând putem spune că există patru elemente care determină dacă un aliment este yin sau yang:
- Modalitatea de procesare/ creștere a mâncării/ plantei (viteză și direcție)
- Unde este crescută mâncarea (emisfera nordică sau sudică)
- Conținutul de sodiu și potasiu
- Efectul pe care îl are asupra corpului (răcește sau încălzește)
Alimentele yin au următoarele proprietăți:
- Sunt bogate în potasiu
- Sunt considerate reci, mai mari, ele răcesc corpul, au mai puțină sare și cresc deasupra pământului
- Este mai bine să le mâncăm în sezonul cald
- Aceste alimente au un conținut caloric mai mic
Exemple de alimente yin:
- Produsele din soia, tofu
- Fructele: pepene, banane, gref, ananas,
- Legume: castraveti, morcovi, varza, spanac, vinete, roșii, cartofi
- Apa rece
Alimentele yang au următoarele proprietăți:
- Sunt bogate în sodiu
- Sunt considerate calde, încălzesc corpul, sunt mai mici și cresc sub pământ
- Este mai bine să le mâncăm în sezonul rece
- Aceste alimente au un conținut caloric mai mare, pentru că dau energie, ele solarizeaza ființa
Exemple de alimente yang:
- Alimentele bogate in grăsimi, proteine, calorii și sodiu
- Condimentele: scorțișoară, nucșoară, ghimbir
- Legume: ceapa, dovleacul, ciuperci
- Leguminoase: orez, hirșcă, mei, fasolea
- Fructe: rodiile, merele, merișoare, gutui
- Ouă, ulei
Scriam într-un articol anterior despre energia feminină și masculină, referindu-mă aici nu la bărbați și femei, ci la aceste două tipuri de energii care există în fiecare ființă și pe care trebui să le echilibrăm dacă vrem să atingem starea androgină acolo unde se regăsește fericirea. Concluzia acestui articol era că noi ca și ființe sunt prea mult yin și mai puțin yang. De aceea putem suplini această lipsă și prin alimentație. Echilibrul la care ar trebui să ajungem în nutriție ar fi 60% alimente yang și 40% alimente yin.
O să observi că datorită faptului că suntem extrem de yin atragem, adică ne plac mai mult alimentele yin, decât cele yang, care de altfel sunt și mult mai multe ca și diversitate.
Spuneam la început că noi devenim ceea ce mâncăm, atragând rezonanța alimentelor (yin sau yang) în caracteristicile ființei. De exemplu în weekend am fost în Țara Secuilor, ungurii în general fiind dezvoltați pe manipura (solaritate – yang), iar asta se vede și în mâncarea pe care o consumă: multă carne, condimentat și în cantități mari. Ardelenii de exemplu mânâncă mai gras, de aceea au și o stare mai lentă în general. Oltenii mânâncă mai condimentat, de aceea se spune că sunt mai iuți. Poți să faci multe conexiuni dacă-ți deschizi puțin mintea 🙂
O să închei cu o temă care va constitui un articol viitor. Așa cum există alimente yin și yang, există și alimente care acidifică sau alcanizează organismul. Multe studii arată că bolile apar pe o acidificare a organismului. Producerea acidității în organism nu este dată doar de alimentație, inclusiv gândurile negative, supărarea, depresia acidifică. La fel cum putem schimba și vibrația mâncării dacă suntem suficienți de avansați în tainele universului. Revenind la nutriție, mai trebuie să știi că alimentele yang alcanizează preponderent, așa că ai încă un motiv să le consumi cu precădere.
Sursă foto: Celestinevibes, Sorendreier
S-ar putea sa-ti placa si...
Andreea
Latest posts by Andreea (see all)
- 10 ritualuri de seară pentru a înlătura stările de anxietate - February 9, 2018
- Top 7 obiceiuri care îți antrenează creierul pentru a face mai mulți bani! - February 5, 2018
- Tot ce nu știai despre teoria reîncarnării - February 1, 2018
- Top 10 filme inspiraționale din 2017 pe care trebuie să le vezi în 2018 - January 29, 2018
- Practică aceste 9 poziții de Yoga pentru a-ți ajuta șoldurile - January 29, 2018